Banjole

Povijest Banjola i okolice datira još iz brončanog doba. Naime u blizini, na brežuljku Bumbište, su pronađeni tumulusi, drevna grobna mjesta prapovijesnih stanovnika, i brončani bodež koje je u ono vrijeme bio atribut vojskovođe pa se nagađa o važnosti ovog mjesta iz tog razdoblja.

Rimska vladavina donosi civilizacijski napredak, razvitak poljoprivrede i doseljavanje važnijih stanovnika tog vremena. Iz tog vremena pronađeni su ostaci rimskih vila u uvali Paltana ali i termi-rimskog kupališta odakle su Banjole i dobile svoje ime. Naime, latinski naziv mjesta bio je Balneolum minus-u prijevodu malo kupalište.

U dolini Centinera pronađeni su ostaci rimskog naselja dok su u Rupicama pronađeni ostaci nekadašnjih rimskih kamenoloma, fragmenti kapitela, sarkofaga i neobrađena statua.

U srednjem vijeku je zapisano da je tadašnja kontrada Banjole u to vrijeme pripadala zavičajnom području Pomera, nakon što ju je car Corrado II poklonio pulskim biskupima. Zatim dolazi u ruke obitelji Jonatasi, a nešto kasnije obitelji Castropola.

U 15.stoljeću, uz ostale nedaće, ratove i pljačkanja, stanovništvo napada kuga, većina ih umire, radi čega predio Banjola postaje neplodan i zapušten. Radi toga je poglavarstvo, poštujući pri tome "biskupska prava", zaplijenilo zemljišta i predalo ih 1585. godine novim vlastelinskim obiteljima nastanjenim na području Pomera a istarski providur Renier raspodijelio je banjolske oranice i pašnjake obiteljima iz Premanture.

Za vrijeme vladavine Italije, kao i u ostatku Istre, živjelo se teško, sve do oslobođenja ovih krajeva, kada Banjole postaju dio tadašnje Jugoslavije i 1991.godine dijelom Hrvatske.

Preporučujemo
Paltana – ostaci rimskih termi iz 1.stoljeća
Rupice – nekadašnji rimski kamenolomi
Centinera – ostaci rimskog naselja
Otok Fraškerić – mali otočić čije je podmorje idealno za ronioce zbog prekasnih grebena i prolaza
Volme, uvala Kanalić – ostaci crkve Sv.Mikule iz 7.stoljeća
Pomer – prekrasni gradić u blizini Banjola sa modernom marinom
Rt Kamenjak – park prirode, sa prekrasnom obalom dugom 30 km


 

Sva prava pridržana © autokamp mira

izrada web stranica   seo   seo optimizacija